flower

15 august 2013

Lipii crocante

Nu mai pregatisem de ceva timp "o portie" de lipii crocante. In weekend mi-am amintit de ele si am facut rapid cateva (doar 5 de data asta), pentru ca am vrut sa le mancam la micul dejun. Se fac usor, nu aveti de nevoie de mare lucru pentru pregatirea lor si sunt extrem de bune.


Ingrediente:
*pentru 10-12 lipii

- 300g faina
- un praf de sare
- 1 lingurita si jumatate de praf de copt
- 100ml lapte
- 2 linguri de ulei de masline

Mod de preparare:

- se amesteca toate ingredientele : faina + sarea + praful de copt +  laptele si uleiul
- amestecati bine si framantati putin aluatul, apoi il lasati 10 minute deoparte (aluatul va fi tare si destul de greu de framantat)
- dupa cele 10 minute, il framantati 2-3 minute si il mai lasati deoparte alte 10 minute (dupa acest timp va fi putin mai moale)
- impartiti aluatul in mai multe "bile", de dimensiunea unui ou de gaina (va ies in jur de 10 bile)
- intindeti fiecare bila pe masa de lucru, intr-un strat foarte, foarte subtire (sa devina transparent)
- puneti aluatul intr-o tigaie antiaderenta si coaceti la foc mediu 2 minute pe o parte si inca 2 minute pe cealalta parte (se observa ca se formeaza niste galme, iar pe cealalta parte se rumeneste frumos)

- faceti asa cu toate lipiile ramase, le scoateti pe toate pe o farfurie si le acoperiti cu un prosop (inca de la prima lipie pe care ati pus-o in farfurie, astfel le va mentine calde si vor fi usor crocante, dar nu tari/betonate)
- separat intr-o farfurie puteti taia sunca, rosii, masline, patrunjel sau alte ingrediente

*prima data cand am facut lipiile, le-am uns cu iaurt si am adaugat intr-o jumatate de lipie ingredientele enumerate mai sus (apoi am mai adaugat un strat de iaurt), am pliat lipia si am mancat (fiind mai crocante, lipia se rupe la jumatate)
*de aceasta data am folosit branzica de casa, peste care am pus aceleasi inrgediente

*mi se par potrivite pentru weekend (pentru ca dureaza putin pregatirea lor) si dupa ce o sa le pregatiti o singura data, sunt sigura ca veti repeta reteta, chiar merita
*pentru ca nu au un gust sarat, se pot manca si la desert cu gem sau dulceata: visine, capsuni, dovleac, prune, etc.


Related Articles

0 comments :

Trimiteți un comentariu